S
Mini Sumo Kuralları
TRAKYA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ
ROBOTRAK’22 YARIŞMASI
MİNİSUMO KATEGORİSİ KURALLARI
Mini Sumo Yarışması Kuralları (Güncelleme :18/03/2022)
- İlgili raporu https://robotrak.trakya.edu.tr/ adresindeki belirtilecek mail adresine göndermeniz gerekmektedir. (Raporda istenilen hususları sağlamayan yarışmacılar ve raporu yüklemeyen yarışmacılar değerlendirmeye alınmayacaktır.)
- Robotların uzunlukları ve genişlikleri 10 cm'den fazla olamaz. Robotların yükseklikleri için bir sınırlama yoktur. Ayrıca robotlar tabanı 10 cm x 10 cm olan, gerçek bir dikdörtgenler prizması içerisine sığabilecek şekilde tasarlanmalıdır.
- Robotlar otonom olmalıdır, başlatma ve durdurma dışında uzaktan kontrol edilemezler.
- Robotların kütleleri 500 gr'dan fazla olamaz.
- Robot ağırlığındaki izin verilen hata payı %2'dir.
- Robotlar uzaktan kumanda ile müsabakaya başlayacakları için robot, kumanda sinyalini aldıktan sonra, hiçbir gecikme olmadan müsabakaya başlayacak şekilde tasarlanmalıdır. (Robotlar kategori gözetimindeki hakemler tarafından kumanda ile çalıştırılacaktır.)
- Sumo robotlarının ön kısımlarındaki rampada jilet benzeri kesici herhangi bir malzemenin kullanımı yasaktır ve diskalifiye sebebidir.
- Robotlar tasarlanırken aşağıdaki maddeler göz önünde bulundurulmalıdır:
- Robotların hareketlerini engelleyen bayrak kullanılması yasaktır.
- Robotların rakip robota karşı, saldırı mekanizması veya silah olarak kullanılmak üzere sıvı, gaz ya da toz kullanmaları yasaktır.
- Robotlarda yanıcı maddelerin bulunması/kullanılması yasaktır.
- Robotların sahip olduğu güç üniteleri (bataryalar) rakip robota, piste veya kendisine zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmelidir.
- Robotların herhangi bir atıcı cihaz bulundurmaları/kullanmaları yasaktır.
- Robotlarda kendini dohyo yüzeyine sabitleyen ve hareket etmesini engelleyen (emici vakum, yapıştırıcı gibi) hiçbir parça bulundurulamaz/kullanılamaz.
- Robotlarda mıknatıs ve benzeri parçalar bulundurulamaz/kullanılamaz.
- Robot hakkındaki bu kuralların herhangi birine uyulmaması durumda robot, o anda yarışmadan diskalifiye edilir, yarışma ve ödül alma hakkını kaybeder.
- Robotların Çalışma dalga boyunu (frekans) ve rakip robotun çalışmasını etkileyen (flaşör, ışık gibi) parçaları kullanmaları yasaktır.
DOHYO HAKKINDA KURALLAR
- Dohyo, mücadelelerin gerçekleşeceği, zeminden 5 cm yüksekliğinde, 77 cm çap uzunluğuna sahip, orta yoğunluklu sunta (MDF) malzemesinden oluşturulmuş, daire şeklinde bir levhadır ve üzeri siyah renkte yansımayan boya ile tamamlanmıştır.
- Dohyo kenarlarında alanı sınırlandırmak için 2.5 cm genişliğinde beyaz bir çizgi bulunmaktadır. Bu çizgi dohyo alanının içerisinde olarak kabul edilir.
- Müsabakalar, bilgisayar programındaki kuraya göre düzenlenecektir. Yarışma günü kayıtlar kapandıktan ve kura tamamlandıktan sonra müsabakalarda eşleşen robotlar duyurulacaktır. Kura sonuçları yayınlandıktan sonra değişimi mümkün değildir. Aynı ekiplerin robotları birbirleriyle eşleşebilir. Bu konuda yapılan hiçbir itiraz kabul edilmeyecektir.
- Yarışma esnasında mücadele edecek robotları yalnız 1 kişi kullanacaktır. Yarışma esnasında robotlara dışarıdan müdahale edilemez. Bu yarışmacı dışındaki müdahaleler yarışmacı robotun yarışmadan diskalifiye edilmesine sebep olacaktır.
- Müsabakalar toplam 3 raunt üzerinden yapılır. Bu rauntların 2 tanesini kazanan robot müsabakanın kazananı ilan edilir ve bir sonraki tura geçmeye hak kazanır.
- Müsabakada bir raunt 1 dakika sürer. Bu raunt süresi robotlara başla komutu gönderildiği an başlar. Bu süre içerisinde dohyo alanı dışarısına ilk çıkan robot (robotun herhangi bir yeri dohyo alanı dışarısına temas ederse -aksi durumda karşılaşma devam eder) bulunduğu raundu kaybetmiş, diğer robot kazanmış sayılır. Bu süre tamamlandıktan sonra iki robotta dohyo alanında bulunuyorsa o raunt berabere olarak sonuçlanır.
- Müsabaka 3 raunt sonunda eşitlikle sonuçlanmışsa, robotun özellikleri göz önünde bulundurularak (önce ağırlık, sonra boyut) hakem kararıyla müsabaka kazananı ilan edilir. Bu durumda kütlece hafif olan, eğer kütleler eşitse boyutları küçük olan robot müsabaka kazanını olarak ilan edilir.
- Müsabaka, hakemlerin dohyoyu kontrolünden sonra başlar. Gerekli düzeltmeler hakem tarafından yapılır. Rauntlar, robotların dohyoya yerleştirilmesinden sonra görevli hakemin işaretiyle, uzaktan kumanda ile başlatılır. Unutmayın, robotlar dohyoya yerleştirildikten sonra hareket ettirilemez.
- Müsabaka esnasında bir kazanın olması ya da beraberlik durumunda rauntlar, görevli hakem işaretiyle, uzak kumanda ile robotlar durdurularak bitirilir. Bu sırada yarışmacılar kendilerine ait robotları dohyo alanı içerisinden veya dışarısından robotlarını alırlar. Aynı zamanda raunt/müsabaka sonucu hakem kararıyla ilan edilir.
- Müsabakada aşağıdaki durumlar gerçekleştiğinde o raunt hakem kararıyla tekrarlanır. Raunt tekrarı kuralları şu şekildedir:
- Rauntda her iki robot birbirlerine takılır, sonrasında hareket edemezler ise 30 saniye sonunda raunt, hakem kararıyla tekrarlanır.
- Her iki robot dohyo alanı dışına aynı anda çıkarsa raunt hakem kararıyla tekrarlanır.
- Robotlar karşılaşma başladıktan sonra 10 saniye hareketsiz kalırsa raunt, hakem kararıyla tekrarlanır.
9. Müsabaka sonlanmadan robotlara bakım veya müdahale yapılamaz. Ancak raunt aralarında müsabaka alanını terk etmeden, hakem gözetiminde 60 saniyelik bir bekleme süresi olacaktır. Bu sürede dışarıdan herhangi bir müdahale veya müsabaka alanını terk etmek yarışmadan diskalifiye sebebidir. Bu süre içerisinde robota kayıt yaptıran diğer yarışmacı tarafından da destek alabilir. Fakat ikinci yarışmacı yarışma alanına giremez.
10. Robotlar, anons edildikten sonra 3 dakika içerisinde müsabaka alanına gelmezse yarışmadan diskalifiye edilir ve müsabakayı yenilmiş olarak sayılır.
11. Raunt sırasında herhangi bir robottan yere bir parça düşerse, o raunt tekrar edilir. Ayı durum tekrarlanırsa parçanın sahibi olan robot o raundu kaybeder.
12. Robotun çalışır durumda olduğunun anlaşılabilmesi için hakemin başlama işaretinden sonra robot, 10 saniye içerisinde hareket etmelidir. Hareketsiz kalan robot, raunt sonlanmadan bu süre sonunda hareketsiz kalırsa raunt tekrarlanır.
Bu rauntda aynı durum tekrarlanırsa bu robot raundu kaybetmiş sayılır.
13. Robotlar insanlara, rakip robota ve dohyoya kasıtlı şekilde zarar veremez, ancak yarışma sırasındaki çarpışmalardan dolayı meydana gelen hasarlar kasıtlı zarar olarak kabul edilmez.
14. Yukarıda bahsi geçen durumlara ek olarak bir robot aşağıda belirtilen maddelere uymaması sonucunda yarışmadan diskalifiye edilir. Bu durumlar şu şekildedir:
- İzin verilmeyen davranışların, maddelerin veya parçaların hakemler tarafından tespit edilmesi,
- Müsabaka sırasında robottan alev çıkması ve yarışmaya devam edemez duruma gelmesi,
- Yarışmacının kasıtlı olarak dohyoya zarar vermesi, müsabaka alanını bozması veya müsabaka alanındaki malzemeleri kırması, rakip robota kasıtlı zarar vermek gibi sabote edici davranışlarda bulunması,
- Yarışmacıların sportmenlik dışındaki davranışlarda bulunmasıdır.
15. Robotların özellikleri müsabakadan önce hakemler tarafından not edilmiş olur. Bu yüzden robotların boyutlarının kontrol edilmesi ve kütlelerinin ölçülmesi için robotları, bir önceki müsabakalar devam ederken yarışma alanına çağırılacaktır. Bu, resmi anons olarak geçerlilik kazanır ve yukarıdaki kurallara uygun hareket edilir.
16. Müsabaka gerçekleşirken, öncesinde ve sonrasında oluşacak her durumda hakemlerin müdahale hakkı bulunmaktadır. Ne şekilde olursa olsun hakemlere sözlü itiraz yapılamaz, itirazlar yarışma sahasında bulunan kontrol masasındaki itiraz formlarıyla yapılmaktadır. İtirazların sonuçları ise tur sonunda açıklanacaktır. Bu sonuçlara yapılabilecek itirazlar kabul edilmeyecektir. Aksi yaşanan durumlarda hakemlerin yarışan robotu ve yarışmacıyı diskalifiye etme hakkı bulunmaktadır. Aynı şekilde belirsizlik durumlarında hakem kararı geçerli olacaktır. İtirazların karşılaşma yapıldıktan sonra en geç 15 dk içerisinde yapılması gerekmektedir.
17. Robotlar darbelere karşı dayanıklı şekilde tasarlanmalıdır. Yarışma sırasında robotlara gelen maddi zararlarda düzenleme kurulu sorumluluk kabul etmez.
18. Yarışmada geçerli olan kurallara itirazda bulunulamaz, aksi yaşanan durumlarda hakemlerin yarışmacıyı ve robotu yarışmadan diskalifiye hakkı bulunmaktadır.
19. Tüm katılımcılar yukarıda belirtilen tüm kurallara ve yayınlanan “Yarışma Genel Kuralları”na uymak zorundadırlar. Aksi yaşanan durumlarda yarışmadan men edilme durumu söz konusudur.
20. Robotların müsabakalara başlama konumları şu şekildedir
Şekil 1. İlk Yerleşim
Şekil 2. İkinci Yerleşim
Şekil 3. Üçüncü Yerleşim
Mini Sumo Yarışması dökümanları ve doldurulması gereken rapor şablonu aşağıda bulunan "Ek Dosyalar" kısmında paylaşılmıştır.
mini_ sumo_meb.pdf (1.48 MB) MINI_SUMO_GENEL_BILGILENDIRME.docx (542.7 KB) mini_sumo_robot_Hazrlk_raporu.pptx (1.31 MB) mini_sumo_yarsma_kurallar.docx (1.13 MB) sumo_control_hex.rar (1.46 KB) Tümünü Sıkıştır ve İndir