Otonom Tarım Aracı Kuralları

TRAKYA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ
ULUSAL ROBOT YARIŞMASI VE TEKNOLOJİ SERGİSİ 

ROBOTRAK’22 YARIŞMASI

OTONOM TARIM ARACI YARIŞMA KURALLARI (Güncelleme :15/05/2022)

YARIŞMANIN AMACI

Bu kategoride yarışmacılar veya yarışmacı grupları, tasarımı tarafımızca ve/veya kendilerince yapılan parkurdaki çizgiyi izleyerek en az 1 (bir) tarımsal görevi hatasız tamamlayacak bir robot tasarlayıp inşa edeceklerdir.

 

GENEL BİLGİLENDİRME VE YARIŞMA KURALLARI

  1. İlgili raporu https://robotrak.trakya.edu.tr/ adresindeki belirtilecek mail adresine göndermeniz gerekmektedir. (Raporda istenilen hususları sağlamayan yarışmacılar ve raporu yüklemeyen yarışmacılar değerlendirmeye alınmayacaktır.)
  2. Robotlar otonom olmalıdır, uzaktan kontrol edilemezler ve karar verebilmelidir.  
  3. Ekme görevi, robota yerleştirilecek renkli boncukların toprak pist üzerine bırakılması ya da ekme işlemini ışık ve ses sensörleriyle belirterek tamamlanır.
  4. En az 1 (bir) tarımsal görevi (sulama, ilaçlama, nem ölçme, çapalama ve ekme) yerine getirebilmelidir.
  5. Çapalama, robota yerleştirilecek uygun ekipmanlarla toprağa çukur açma işlemidir.
  6. Robotlar parkura zarar verecek hiçbir donanıma sahip olamazlar.  
  7. Robotlar gerçek bir arazi üzerinde hareket edebilmelidir.
  8. Yarışma süresi içinde otonom tarım robotu başlangıç noktasından toprak piste geçecek ve toprak pistte görevleri tamamladıktan sonra yeniden başlangıç noktasına dönecektir.
  9. Araç bir görevi yerine getirdiğini bir uyarıcı yardımıyla gösterebilmelidir. Gerçek gösterim ve uyarıcı gösterim arasında puan farkı olacaktır. (Örneğin: Sulama yerine mizansen için tek bip sesi, ilaçlama yerine iki bip sesi şeklinde gösterimler.)
  10. Yarışma için maksimum 10 dakika verilecektir.
  11. Araçlar kopya edilmemiş olmalıdır. Benzer ya da taklit olduğu tespit edilen araçlar yarışma dışı kalacaktır.
  12. Sportmenlik dışı hareketlerde bulunan yarışmacılar, yarışmadan diskalifiye edilir ve diğer tüm kategorilerdeki robotları, yarışma ve ödül alma haklarını kaybederler.
  13. Robotların yarışma süresince hiçbir mola hakkı bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak yarışma sırasında yarışma alanını terk eden yarışmacı/robot, yarışmadan diskalifiye edilir.
  14. Yarışmacılar anons edildikten sonraki 5 dakika içerisinde yarışma alanında bulunmak zorundadırlar. 5 dakika içerisinde yarışma alanında hazır olmayan robotların teknik mola hakkı bulunmamaktadır.
  15.   Robotlar darbelere karşı dayanıklı şekilde tasarlanmalıdır. Yarışma sırasında robotlara gelen maddi zararlarda ROBOTRAK’22 düzenleme kurulu sorumluluk kabul etmez.
  16. Yarışma sırasında yarışmacılar, hakemlere sözlü itirazda bulunursa yarışmadan diskalifiye edilir. Eğer kurallarda itirazına izin verilen bir konuda itirazda bulunmak istenirse yarışmacılar, itirazlarını yazılı olarak yarışma sabahı kurulacak kriz masasına yapmaları gerekmektedir. Bu maddeye itiraz kabul edilmemektedir.
  17. Tüm katılımcılar yukarıda belirtilen tüm kurallara ve yayınlanan "Yarışma Genel Kurallarına uymak zorundadırlar. Aksi yaşanan durumlarda yarışmadan menedilme durumu söz konusudur.

 

 

PARKUR HAKKINDA KURALLAR 

Resim

 

  1. RoboTrak'22, Otonom Tarım Aracı Yarışma Platformu örnek olarak gösterilmiştir. Yarışma platformunda robotun yarışmaya başlayacağı başlangıç ve bitiş çizgileri bulunmaktadır., hemen ilerisinde de işlem yapacağı toprak zemin bulunacaktır. Pisttin ölçülerinde ufak sapmalar olabilir. Bu platformda yarışmaya uygun araçlar tasarlanmasını öneririz (Bu platforma uygun görevler 5 tane olup sırasıyla; nem ölçme, sulama, ilaçlama, çapalama, ekme kabiliyeti biçimindedir. Gerçek gösterimde sulama için su, ilaçlama için renkli su kullanılırsa farklı iki görevin gerçekliştirilebildiği anlaşılabilir.)
  2. Anlatılan platforma uygun olmayan robot ile yarışmaya katılım için yarışmacı kendi platformunu hazırlayıp yarışma alanına getirebilir. (Serbest görev için ayrıca bir platform getirilebilir yada yarışma platformu kullanılabilir.)
Otonom Tarım Robotu Görev ve Puanlama Tabloları
Görevler

Sıra

Ana Görev

Yarışma Görevi

1

İlaçlama

Buhar püskürtme

2

Sulama

Su püskürtme

3

Nem ölçme

Servo sistem ile toprağın nemini ölçme

4

Çapalama

Uygun aletler kullanarak toprak pist üzerinde çukur açma

5

Ekme

Robot araç ekim yapmak için toprak üzerine renkli boncuklar bırakmalı ya da sesli veya ışıklı bir gösterge ile görevi tamamladığını göstermelidir.

6

Serbest

Serbest görev yarışmacılara verilen ana görevler dışında isteğe bağlı yarışmacılar tarafından eklenebilecek ve ek puan getirecek bir görevdir.

 

Puanlama

Sıra

Görev

Puan

1

Görevleri gerçekleştirebilme,
her görev 5 puan

30 Puan

2

Mobil Robot Tasarımı

20 Puan

3

 Bitiş noktasında dönebilme

15 Puan

4

Uygulanabilirlik

10 Puan

5

Toprak zeminde gidebilme

15 Puan

6

Sunumu etkili bir şekilde anlatma

10 Puan

Toplam Puan

100

 



Otonom Tarım Aracı Yarışması dökümanları ve doldurulması gereken rapor şablonu aşağıda bulunan "Ek Dosyalar" kısmında paylaşılmıştır.

 

 

Ek Dosyalar
Bu içerik 01.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1073 kez okundu.