Ana Sayfa » Çizgi İzleyen Robot Kategori Kuralları
S
Çizgi İzleyen Robot Kategori Kuralları
TRAKYA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ
ULUSAL ROBOT YARIŞMASI VE TEKNOLOJİ SERGİSİ
ROBOTRAK’22 YARIŞMASI
ÇİZGİ İZLEYEN YARIŞMASI KURALLARI (Güncelleme: 18/03/2022)
YARIŞMANIN AMACI
Bu kategoride yarışmacılar veya yarışmacı grupları, tasarımı tarafımızca yapılan parkurdaki çizgiyi izleyerek en hızlı şekilde ve hatasız tamamlayacak bir robot tasarlayıp inşa edeceklerdir.
ROBOTLAR HAKKINDA
- Robotlar için herhangi bir boyut sınırlaması bulunmamaktadır, ancak robot tasarlanırken parkur boyutları göz önünde bulundurulmalıdır.
- Robotlar otonom olmalıdır, uzaktan kontrol edilemezler.
- Robotların enerji kaynakları darbelere dayanıklı olmalıdır.
- Robotlar parkura zarar verecek hiçbir donanıma sahip olamazlar.
- Robot hakkındaki bu kuralların herhangi birine uyulmaması durumda robot, o anda yarışmadan diskalifiye edilir, yarışma ve ödül alma hakkını kaybeder.
- Aynı kurumdan tek tip robotlarla (birbirinin aynısı) yapılan katılımlar rapor değerlendirilmesinde elenecektir.
PARKUR HAKKINDA KURALLAR
- Parkur, 40 cm genişliğindeki orta yoğunluklu sunta (MDF) malzemesinden oluşturulmuş levha yollardan meydana gelmektedir ve üzeri, siyah renkte yansımayan boya ile tamamlanmıştır. Bu levhaların üzerinde 1.9 cm genişliğinde parkuru oluşturan beyaz çizgiler bulunmaktadır. Bu tanımlar parkurda bulunabilecek kestirme yollar için geçerli değildir, gerekli bilgi diğer maddelerde belirtilmiştir.
- UYARI: Parkurun renklerini tam beyaz veya tam siyah olmasını beklemeyiniz. Parkur parçalarının başka parkurlar oluştururken veya çevredeki ışıklardan etkilenip solabilir. Parkurun üstündekilerin sadece bir boya olduğunu unutmayınız. Robotların bıraktığı izler veya parkuru oluşturan malzemelerden kaynaklı renk veya çizik kalıntıları bulunabilir.
- Parkurda başlangıcı, bitişi ve kestirmeyi belirtmek amacıyla beyaz şeritler, yola dikey olacak şekilde bulunmaktadır. Parkurda virajlı yollar (geniş, dar, veya 90 derece açılı), kesikli çizgiye sahip yollar, birbiriyle kesişen yollar, kestirme yollar olması beklenmektedir. Robot tasarımı yapılırken bu yolların parkurda var olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
- Parkurda bir adet kestirme yol bulunmaktadır. Bu kestirme yol, buradan giden robot için gidilecek mesafeyi kısaltmaktadır. Ancak bu yol ve devamındaki yol parkurdaki diğer yollardan farklı olarak beyaz bir zemin üzerinde siyah yol çizgilerinden oluşmaktadır.
- Yarışma için uygun koşullar oluşturulacaktır, ancak robotlar tasarlanırken parkurun bulunduğu ortam koşulları (sıcaklık, nem, aydınlatma gibi) göz önünde bulundurulmalıdır. Bu konuda yapılacak itirazlar kabul edilmeyecektir.
- Parkur üzerinde, genel yapıyı bozmayacak şekilde düzenlemeler yapılabilir.
- Parkur belirtilen ölçülerinde %10'dan küçük değişimler (hata payı) bulunabilir.
YARIŞMA HAKKINDA KURALLAR
- Robotların yarışma sırası, raporlarda alınan puana göre belirlenecektir.( En yüksek rapor puanından en düşük rapor puanına göre sıralama belirlenecektir.)
- İlgili raporu https://robotrak.trakya.edu.tr/ adresindeki belirtilecek mail adresine göndermeniz gerekmektedir. (Raporda istenilen hususları sağlamayan yarışmacılar ve raporu yüklemeyen yarışmacılar değerlendirmeye alınmayacaktır. Dolayısı ile yarışamayacaktır.)
- Yarışmacılar anons edildikten sonraki 5 dakika içerisinde yarışma alanında bulunmak zorundadırlar. 5 dakika içerisinde yarışma alanında hazır olmayan robotların teknik mola hakkı bulunmamaktadır.
- Robot başlama için parkura yerleştirildiği zaman robot, hareketsiz kalır ve parkurda ilerlemeye -çizgiyi izlemeye- başlamazsa robot parkura tekrar yerleştirilebilir, ancak bu durum 3. kez tekrarlanırsa robot yarışmadan diskalifiye edilir.
- Yarışma sırasında robot, parkurda çizgiyi izlerken parkur dışına temas etmesi halinde, kurallarda aksi belirtilmedikçe, parkurdan çıkmış sayılır. Sonrasında robot, parkuru terk ettiği noktadan tekrar parkura yerleştirilir. Aşağıdaki maddelerde aksi belirtilmedikçe 3. kez aynı noktadan çıkan robotlar, hakemlerin kararıyla bir sonraki noktaya yerleştirilerek yarışma devam eder. Robotun parkur yoluna tekrar dönmesi bu durumun uygulanmasını değiştirmez.
- Robotlara, parkurdan çıkmadığı sürece müdahale edilmesine izin verilmez. Müdahale edilmesini gerektirecek bir durum yaşandığı zaman ancak hakem izni ile robotlara müdahale edilebilir.
- Robotların, parkurda bulunan kestirme yolunda sadece 1 kez parkurdan çıkma hakkına sahiptirler. Eğer robot bu yolda parkurdan çıkarsa, kestirme yolunun girişinden girmemiş gibi düşünülerek, kestirme girişinin hemen ardındaki uzun yolun başına yerleştirilir.
- Robotlar, toplamda 4 defa parkurdan çıkma hakkına sahiptir. 5. kez parkurdan çıkan robot parkurda başarısız sayılır ve yarışmadan diskalifiye edilir.
- Unutmayın, ne şekilde olursa olsun pisti tamamlamayan robotlara sıralama verilmez, tamamlamayan robotlardan hiçbir kazanan açıklanmaz (birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecesi) ya da üçten az robota derece verilebilir.
- Robotların yarışma süresince hiçbir mola hakkı bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak yarışma sırasında yarışma alanını terk eden yarışmacı/robot, yarışmadan diskalifiye edilir.
- Parkura kasıtlı zarar veren robotlar, yarışmadan diskalifiye edilir.
- Sportmenlik dışı hareketlerde bulunan yarışmacılar, yarışmadan diskalifiye edilir ve diğer tüm kategorilerdeki robotları, yarışma ve ödül alma haklarını kaybederler.
- Robotlar darbelere karşı dayanıklı şekilde tasarlanmalıdır. Yarışma sırasında robotlara gelen maddi zararlarda ROBOTRAK’22 düzenleme kurulu sorumluluk kabul etmez.
- Yarışma sırasında yarışmacılar, hakemlere sözlü itirazda bulunursa yarışmadan diskalifiye edilir. Eğer kurallarda itirazına izin verilen bir konuda itirazda bulunmak istenirse yarışmacılar, itirazlarını yazılı olarak yarışma sabahı kurulacak kriz masasına yapmaları gerekmektedir. Bu maddeye itiraz kabul edilmemektedir.
- Tüm katılımcılar yukarıda belirtilen tüm kurallara ve yayınlanan "Yarışma Genel Kurallarına uymak zorundadırlar. Aksi yaşanan durumlarda yarışmadan men edilme durumu söz konusudur.
Çizgi İzleyen Yarışması dökümanları ve doldurulması gereken rapor şablonu aşağıda bulunan "Ek Dosyalar" kısmında paylaşılmıştır.
Ek Dosyalar
Cizgi_izleyen_Genel_bilgilendirme.docx (590.57 KB) Cizgi_izleyen_kurallar_13_03.docx (526.99 KB) cizgi_izleyen_robot_Hazrlk_raporu_13_03_22.pptx (1.31 MB) Tümünü Sıkıştır ve İndir
Bu içerik 21.03.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1799 kez okundu.